Главная » 2014 » Февраль » 1 » Пам’ятки Чугуєва
20:39
Пам’ятки Чугуєва
 Пам’ятки Чугуєва – під охороною держави

В Україні діє Державний реєстр нерухомих пам’яток України. Цей документ містить перелік об’єктів культурної спадщини, які офіційно беруться державою під охорону. Такі об’єкти визначаються незалежно від форм власності, відповідно до їхньої археологічної, естетичної, етнологічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності. Після внесення до цього документу об’єкти культурної спадщини набувають статусу пам’яток. В нашому місті також є пам’ятки культури, які внесено до Державного реєстру. Детальніше про це наш кореспондент розмовляла з начальником відділу культури та туризму міськвиконкому Андрієм Гуренко

.– До Державного реєстру нерухомих пам’яток України внесено п’ять пам’яток археології, які знаходяться на території Чугуєва, чотирнадцять пам’яток історії, три пам’ятки монументального мистецтва. Що ж це за пам’ятки? Наприклад, в районі площі Леніна знаходиться пам’ятка археології «Городище багатошарове скіфського часу, ровенської культури, давньоруського часу», тобто на цій території знайдено та збережено цілих три шари археології, які відносяться до різних історичних періодів розвитку нашого міста.

Подібні пам’ятки у Чугуєві є також в районах Зачуговки, Клугино-Башкирівки, вулиці Карбишева. В нашому відділі є мапа археологічних пам’яток, яка розроблена відповідно до проекту «Створення ефективної системи охорони культурної спадщини». Орієнтуючись на неї, з часом ми плануємо визначити у нашому місті кордони пам’яток археології по-вулично.

До пам’яток монументального мистецтва, які знаходяться у Чугуєві, відносяться пам’ятник Володимиру Леніну, пам’ятник Іллі Рєпіну роботи видатного скульптора М. Манізера, який розташовано на перехресті вулиць Гвардійської та К. Лібкнехта, а також ще один пам’ятник, присвячений Іллі Юхимовичу, що знаходиться на території Художньо-меморіальної садиби.

До пам’яток історії, які внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, у Чугуєві віднесено поховання часів Великої Вітчизняної війни – це братські могили радянським воїнам у парку Слави, на площі Леніна та на вулиці Зінченка у Клугино-Башкирівці, а також братська могила борців за радянську владу біля Районного будинку культури. Також до пам’яток історії відносяться Чугуївське міське (Преображенське) кладовище №1, адже 55 могил, які там розташовані, є пам’ятками історії  XVIII-XIX, початку XX століття; місце по вулиці Рєпіна, де стояв будинок, у якому народився наш видатний співвітчизник Ілля Рєпін. Всі ми добре знаємо, що будинок не зберігся до наших часів, і зараз там знаходиться пам’ятна стела. Ще один будинок, де колись мешкав Ілля Юхимович, внесено до реєстру. Розташований він по вулиці Р. Люксембург, і зараз там знаходиться Художньо-меморіальний музей.

На даний час постало питання перереєстрації тих пам’яток, які було внесено до Державного реєстру у 60-70-ті роки ХХ століття. Адже, на жаль, багато з них на сьогоднішній день зруйновані, тобто їх вже не існує. Тому Міністерством культури України ухвалено рішення про перереєстрацію всіх пам’яток. Проводиться їх обстеження, для чого на місце виїжджає спеціальна комісія; оформлюються нові договори; пам’яткам присвоюється новий реєстраційний номер; подекуди змінюється назва пам’яток. Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» виготовляються паспорт пам’ятки та охоронний договір. В нашій області вся документація виготовляється Департаментом культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

На сьогоднішній день в нашому місті з усіх пам’яток перереєстрацію пройшла лише одна – це братська могила радянських воїнів у Сквері Слави. Там поховано бійців Радянської армії та мешканців нашого міста, які загинули під час визволення Чугуєва від німецько-фашистських загарбників у 1943 році. До Державного реєстру нерухомих пам’яток України ця братська могила була внесена у 1972 році відповідно до наказу Міністерства культури України. Ми вже отримали свідоцтво про реєстрацію цього об’єкта культурної спадщини як пам’ятки. Відтепер вона буде називатися «Меморіальний комплекс на честь загиблих воїнів-визволителів».

Хочу зазначити, що і надалі ця робота у нашому місті буде тривати. І чугуївські історичні пам’ятки, і пам’ятки археології, і пам’ятки монументального мистецтва знаходяться в задовільному стані, тому я не думаю, що якимось чином буде вирішуватись питання про виключення їх з Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Гадаю, що з часом всі чугуївські пам’ятки пройдуть цю перереєстрацію. В деяких українських містах та районах багато пам’яток зруйновано, тому дуже приємно, що Чугуїв – одне із небагатьох міст, мешканці якого поважають та бережуть історію свого рідного міста.

Просмотров: 647 | Добавил: Админ | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: